Huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden

Gepubliceerd op 11 april 2022 om 13:18

Huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden

Er zijn mensen die kiezen voor huwelijkse of partnerschap voorwaarden.

Veelal is de reden omdat men het eigen vermogen wil beschermen.

Twee soorten huwelijkse voorwaarden komen vaak voor namelijk

1/ koude uitsluiting

Als dit de situatie is dan is er geen enkele gemeenschap

2/Beperkte gemeenschap.

In deze situatie is er een beperkte gezamenlijke gemeenschap en een privé deel.

In het geval van de koude uitsluiting is er regelmatig een periodiek verrekenbeding opgenomen in de huwelijkse voorwaarden.

Een periodiek verrekenbeding,   dit houdt in dat jaarlijks na betaling van alle kosten het overgebleven ofwel overgespaarde deel gedeeld wordt door twee en dat kan men dan op een aparte rekening zetten en sparen of ergens in investeren. Het merendeel van de stellen verreken niet jaarlijks en vergeten hetgeen zij afgesproken hebben in de voorwaarden. Als men dan gaat scheiden dan wordt   verondersteld dat alles wat zij hebben aangeschaft of op een spaarrekening staat tot stand is gekomen met te  verrekenen vermogen  en moet dit dus verdeeld gaan worden. Uitsluitingen hierop zijn erfenissen en schenkingen of aantoonbaar vermogen voor het huwelijk. Dus aan te bevelen is als men hiervoor kiest er ook daadwerkelijk een jaarlijkse verrekening plaatsvindt tussen de partners/echtgenoten.

Ook bestaat er zo iets als een finaal verrekenbeding bij scheiding. Als dat is opgenomen in de voorwaarden dan  wordt bij het einde van het huwelijk meestal afgerekend alsof men in gemeenschap van goederen was gehuwd. Door het verrekenbeding ontstaat geen gemeenschappelijk vermogen in goederenrechtelijke zin, maar een verbintenisrechtelijke verplichting om met elkaar af te rekenen.

Als hier nog vragen over zijn dan kun je altijd contact met mij opnemen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.