Praktische kerst tips na scheiding.

Gepubliceerd op 17 december 2020 om 15:16

Praktische tips voor Kerst vieren na een scheiding

Deze blog geeft een paar praktische tips. Zo zorg je ervoor dat de feestdagen zo gezellig mogelijk worden. Het mooiste cadeau wat je je kinderen tijdens de feestdagen kan geven is "een gelukkige ouder zijn.”  Zo is het en de volgende tips zullen daar bij helpen.

Tip 1 – Begin al vroeg met de voorbereiding van Kerst en doe dit  in goed overleg .

Zorg dat het duidelijk is op welke dag bij wie de kinderen zijn met Kerst en met Oud en Nieuw. Volg de afspraken in het ouderschapsplan of maak een ouderschapsplan als dat er nog niet is.

Tip 2 - Plan alles overzichtelijk, met aandacht voor rust en structuur 

Als kinderen  nog erg jong zijn blijf zoveel mogelijk in de buurt van jullie normale regeling. Niet teveel  van "hot naar her" gesleep. Dit geeft enorm veel stress voor een kind en niemand wordt daar gelukkig van. Wat langere perioden bij iedere ouder kunnen verblijven, is voor kinderen erg prettig. Misschien beide kerstdagen bij de ene ouder en  kerstavond en beide dagen met oud en nieuw bij de andere ouder? En dan het volgende jaar omgewisseld.  Of de ene week van de kerstvakantie bij de ene ouder en de 2 e week bij de andere ouder .

Tip 3 - Vraag de kinderen  eens zelf hoe zij Kerst na de scheiding het liefst ingevuld zien

Zet eigen ego’s opzij en maak alles open en bespreekbaar. Dus kijk naar je kind(eren), luister naar hen, vraag naar hun wensen. Daar komt het beste advies wat je als ouder kunt halen vandaan. En het is ook nog eens gratis.

Tip 4 - Zet het kind voorop en gun elkaar het ouderschap

Nogmaals zet je eigen ego’s opzij en  zet je kind(eren) voorop, ook in het contact met je ex partner. Probeer elkaar niet allereerst te zien als ex , maar vooral als collega-ouders. Ook al is jullie liefdesrelatie voorbij, je blijft toch altijd samen de ouders van jullie kinderen. Gun elkaar dan ook voluit dat ouderschap. Dit betekent dat je met overtuiging en doelbewust, actief de band van je kind met de andere ouder stimuleert. En door zo alle aandacht te verleggen op je kind en op je relatie als ‘ouder-team’ schuift jullie ex partnerrelatie naar de achtergrond. Hierdoor voorkom je ruzies en stress.

Tip 5 - Heldere communicatie: van verwijt naar verzoek

Het helpt enorm om vragen aan je ex partner of aan wie dan ook te beginnen met Ik. Dus Ik zou het fijn vinden om alles rondom de feestdagen te overleggen ipv JIJ overlegt nooit. Daarmee haal je de angel uit het spelletje van 'aangevallen worden en jezelf verdedigen'. Dit heet van verwijt naar verzoek. Probeer de ander niet te beschuldigen, maar probeer positief te formuleren in de vorm van een helder en vriendelijk verzoek.

Tip 6 - Maak gewoon nieuwe tradities  en kerst herinneringen.

Doe je best om in je eigen tijd met je kinderen mooie nieuwe gewoonten en tradities te creëren, als het even kan al meteen tijdens de eerste Kerst na de scheiding. Met een nieuwe traditie leg je de focus op het mooie van nu en help je het verdrietige van het verlies van vroeger, het oude en vertrouwde te verwerken en positief om te buigen.

Tip 7 - Zorg vooral ook goed voor jezelf!

Het is prima om jezelf te verwennen met eigen gebakken koekjes, hang de lichtjes ook voor jezelf gewoon maar op, koop cadeaus voor jezelf. Maar wees tegelijk ook gewoon verdrietig, Sta je zelf toe je ellendig te voelen als je dat ook zo voelt. Dat is de beste manier om  een nieuwe periode in te groeien. Neem je verdriet serieus, dan komt de blijdschap je vanzelf een keer  overrompelend verrassen. Zoek contact met mensen bij wie jij je prettig voelt. Vraag je dierbaren om hulp. Praat erover met je familie en vrienden. En ga niet zitten afwachten tot zij jou vragen, maar neem zelf het heft in handen. Zorg goed voor jezelf als jij je kinderen niet bij je hebt, dan kun je oprecht een gelukkige ouder voor ze zijn als ze bij jou verblijven!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.