Mediation een mooie en efficiënte tool

Gepubliceerd op 27 oktober 2023 om 12:19

Mediation is een mooie tool en efficiënte tool om te zorgen dat twee partijen weer met elkaar in gesprek gaan. Want als je niet meer in gesprek bent met elkaar dan raakt de oplossing steeds verder weg.

Niet iedereen is in staat om waar te nemen zonder oordeel. Vaak vullen mensen het zelf in zonder te checken wat de intentie van de ander is en zo ontstaan er misverstanden. Ook spelen er allerlei gevoelens en emoties mee en ervaringen vanuit het verleden die de ervaringen in het heden onnodig kleuren. Iedereen heeft zijn of haar hechtingsbehoeften zoals gehoord en gezien en gewaardeerd willen worden en als er dan een situatie speelt waarin je geraakt wordt in je hechtingsbehoefte dan reageer je al snel vanuit je secundaire emoties zoals boosheid, irritatie en frustratie en dat alles kan ervoor zorgen dat je elkaar niet meer begrijpt. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen met onze behoeften en ook onvervulde behoeftes. Probeer eens te achterhalen wat iemands behoefte is zonder het zelf in te vullen en dan heb je een heel ander gesprek en is de oplossing wellicht dichterbij dan je denkt.

Empathisch luisteren is ook zo’n mooie uitdrukking en nog niet zo makkelijk ook want vaak zitten je eigen ervaringen, overtuigingen of oplossingsgerichtheid in de weg. Waardoor de ander niet het gevoel heeft dat je echt luistert.

Probeer je behoefte eens te vertalen richting de ander in een verzoek en niet in een verwijt. 

Deze geweldloze communicatie maakt de wereld een stukje mooier en misschien is er dan helemaal geen hulp nodig. Toch lukt het mensen soms helaas niet om zelf een conflict op te lossen en kan een mediator, uitkomst bieden door met de juiste vraagstelling, het gesprek de juiste richting op te sturen. Toch hulp nodig? dan kan je altijd contact met mij opnemen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.