Nieuwe berekening partneralimentatie 2023

Gepubliceerd op 3 januari 2023 om 16:53

Rechters gaan met ingang van 2023 op een andere manier berekenen hoeveel partneralimentatie mensen kunnen betalen na een echtscheiding.

Bij de berekening van kinderalimentatie ging de rechter er al van uit dat de ouders 30 procent van hun netto besteedbaar inkomen kwijt zijn aan wonen (in juridische termen: forfaitaire woonlast). Maar bij partneralimentatie werd voorheen de draagkracht berekend op basis van de werkelijke woonlasten. Dat verandert er dus per 1 januari.

Er is een nieuwe term geïntroduceerd namelijk het “woonbudget”

Als je naar een mediator gaat dan ga je dus niet naar de rechter. Het prettige is dat je als mediator tijdens mediation de partneralimentatie bespreekbaar maakt en dus kan je ook afwijken van hetgeen een rechter zou bepalen. Het komt ook voor dat de onderhoudsgerechtigde beslist geen partneralimentatie wil ontvangen. Of een lager bedrag nodig heeft.

Het komt ook voor dat een onderhoudsplichtige partner er niet aan ontkomt meer uit te geven aan wonen dan het vastgestelde woonbudget. Of andersom er kan ook reden zijn om rekening te houden met lagere woonlasten van de onderhoudsplichtige.

Op dit moment is de huizenmarkt nog steeds een rare markt en zijn er nauwelijks betaalbare huurwoningen te krijgen.

Wat ik doe als mediator is alles bespreekbaar maken en alle opties ter tafel brengen. En zo probeer ik tot een maatwerk oplossing te komen waar beiden partijen tevreden mee zijn.

Dat is een groot voordeel bij mediation. 

Als er vragen zijn naar aanleiding van deze blog neem dan gerust contact met mij op.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.