Scheiden en eigen woning

Gepubliceerd op 21 oktober 2021 om 12:43

Scheiden en eigen woning

 

Het onderdeel eigen woning is altijd weer een belangrijk onderdeel in de te verdelen gemeenschap. Nou is mijn achtergrond geen hypotheekadviseur dus ga ik het in mijn eigen Jip en Janneke uitleg toelichten.

Wat gaat er met de woning gebeuren bij een scheiding. Feitelijk zijn er drie opties uitgaande van een gezamenlijke woning.

1/ de woning wordt overgenomen door ofwel de man ofwel vrouw en die koopt de andere persoon uit.

2/ de woning wordt in de verkoop gebracht.

3/ de woning blijft voor een bepaalde periode onverdeeld.

Als een van de twee eigenaren uit de woning vertrekt en de scheiding is een feit dan  beëindigd  het fiscaal partnerschap en heeft men allebei recht op aftrek ter hoogte van 50 % van de rente. En je hebt pas recht op aftrek als je ook daadwerkelijk rente betaald. Overigens kan je in het jaar vd scheiding opteren voor voljaars fiscaal partnerschap zodat je aftrekposten aan elkaar kan toebedelen maar niet altijd is dat even gunstig i.v.m. eventuele toeslagen zoals o.a.  kindgebonden budget en huurtoeslag.

Stel nou dat de woning onverdeeld blijft voor een bepaalde periode of de woning staat te koop en een van de twee blijft tijdelijk in de woning totdat deze is verkocht dan is vaak de realiteit dat de achterblijver 100 % van de rente betaald. Uiteraard is de situatie ook wel eens anders maar ik wil het vandaag hebben over de achterblijver in de woning die 100 % van de rente betaald. Omdat de achterblijver maar 50 % eigenaar is kan deze maar 50 % vd rente aftrekken. Om toch aan die 100 % aftrek te komen zijn er 2 oplossingen te bedenken. Hiervoor moeten de twee partijen wel on speaking  terms zijn. Als er een onderhoudsverplichting is zou je kunnen afspreken dat beiden 50 % vd rente betalen dan maakt totaal 100 % en beiden genieten aftrek. En de onderhoudsplichtige achterblijver betaald dan partneralimentatie ter grote van 50 % van de rente aan de onderhoudsgerechtigde. Die betaald dus 50 % rente en ontvangt als partneralimentatie het zelfde bedrag namelijk 50 % vd rente en komt dan per saldo uit op bijna nul. Niet helemaal want over de ontvangen partneralimentatie moet de ontvanger zvw premie 5,75 % betalen. Daarover kan je dan de afspraak onderling maken dat beiden hiervan de helft betalen.  En de onderhoudsplichtige die kan de partneralimentatie ook aftrekken tezamen met 50 % vd rente en dat maakt samen weer 100 %. Deze afspraak moet wel opgenomen zijn in het convenant anders zal de belastingdienst hier niet in mee gaan.

Dan is er nog een 2 e oplossing die uit de fiscaliteit is gehaald. De achter blijver betaald 50 % vd rente en de vertrekker betaald 50 % vd rente dus beiden genieten aftrek. Dan betaald de achterblijver een woonvergoeding aan de vertrekker ter hoogte vd netto rente dus na aftrek. Op die manier komt de achterblijver weer op 100 % uit en de vertrekker komt uit op saldo nul. Het is wat simplistisch omschreven maar dit zou een goede oplossing zijn. En ook hier geld weer  je moet wel met elkaar on speaking terms zijn.

Wil je hier meer over weten neem dan contact met mij op.

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.