Spaarrekening voor de kinderen.
Wat moet er met deze rekeningen gebeuren bij scheiding? Moet dit worden verdeeld of is dit vermogen van het kind/eren ?.
Bij een echtscheiding komt het onderwerp verdeling van spaarrekeningen ter sprake en dus ook de spaarrekeningen van de kinderen. Veelal zijn de ouders er wel over eens dat dit van de kinderen is en blijft maar er kan ook discussie ontstaan. Dus het is goed om even wat feiten te benoemen. Of de spaar rekening bestemd is voor de kinderen/eren hangt af van o.a. tenaamstelling van de rekening, het type spaarrekening (is het een speciale kinder- of jongerenrekening?) en verder is het doel van de rekening belangrijk. Is de rekening bijvoorbeeld bedoeld om later de studiekosten van het kind te betalen dan is het doel heel duidelijk. In die gevallen blijven de spaarrekeningen van de kinderen buiten de vermogensverdeling. Maar stel nou dat het gewoon een extra spaar rekening is op naam van een of beide ouders. Dan is het al een heel stuk minder duidelijk. In die situatie zou je ook de rekening kunnen verdelen en eventueel allebei een nieuwe kinderrekening openen en dan wel op naam van de kind/eren.
Wie gaat de rekeningen dan beheren?
Als je de spaarrekening van de kinderen gewoon in stand houdt en beiden ouders gezag hebben dan kunnen zij ook beiden de saldi van deze rekening af- of overboeken en de rekening/en ook laten opheffen. Zonder daarvoor dus afhankelijk te zijn van de medewerking van de andere ouder. Het is daarbij niet nodig dat de rekening mede op naam van deze ouder staat. De ouder toont aan de bank de identiteitsbewijzen van de kind/eren en een uittreksel uit het gezag register. Stel dat een ouder een bankrekening van zijn of haar kind leeghaalt en helaas gebeurt dit. Heeft dat wel gevolgen. Op grond van de wet heeft elke ouder die het gezag over zijn of haar kind uitoefent, alleen het vruchtgenot over het vermogen van het kind. Het spaarsaldo op de rekeningen van de kinderen zelf behoort tot het vermogen van de kinderen en niet tot het vermogen van de ouders. Een ouder mag dat spaarsaldo dus niet zomaar zelf gebruiken.
Daarom bespreek ik dit altijd goed met beide ouders en leg goed vast in het ouderschapsplan met welk doel deze rekeningen zijn geopend en verder hoe en door wie de rekeningen in de toekomst beheerd zullen worden.
Reactie plaatsen
Reacties