Kinderalimentatie en partneralimentatie

Gepubliceerd op 21 mei 2021 om 10:33

Vandaag een blog over alimentatie  en hoe dit gaat in de praktijk.

Er zijn twee soorten alimentatie namelijk kinder- en partneralimentatie. De kinderalimentatie wordt door mij eigenlijk altijd kosten kinderen genoemd. Ieder gezin geeft geld uit aan de kinderen namelijk de kosten van eten en drinken, verzorgingsartikelen, gas en licht etc dat zijn de zgn verblijfskosten ofwel dagelijkse kosten en dan heb je nog de zgn verblijf overstijgende of niet dagelijkse kosten  zoals kleding, sportclubs, uitjes, cadeaus etc. Op het moment dat de vader en moeder gaan scheiden zijn zij nog steeds verplicht om die kosten van de kinderen samen te dragen. In elk geval tot het moment dat de kinderen 21 jaar zijn. Mijn taak als mediator is dan de hoogte van de kosten kinderen te bepalen en dat is gebaseerd op het inkomen dat de kinderen de laatste jaren gewend zijn ofwel de behoefte van de kinderen en als deze kosten zijn berekend dan kijken we naar het inkomen van zowel de moeder als de vader na de scheiding en wordt er een verdeling gemaakt gebaseerd op dat inkomen. Aan de hand van hoe de zorgverdeling onderling is  bepaald zal de partij met het meeste inkomen een maandelijks bedrag gaan betalen aan diegene met het laagste inkomen in elk geval tot het kind 18 jaar is en daarna heeft het kind veelal zelf recht op een deel van de alimentatie en dat is weer afhankelijk waar het kind dan woont en welke afspraken hierover worden gemaakt met het kind en de ouders. Kom je er tegen die tijd onderling niet uit dan kan je uiteraard ook weer om de tafel met een mediator.

Als de partijen getrouwd zijn of er sprake is van een geregistreerd partnerschap dat is het in de wet bepaald dat er na de scheiding voor een bepaalde periode een onderhoudsplicht is m.a.w. dat er dus partner alimentatie betaald moet worden door de partij met het meeste inkomen. Dan is het eerst van belang te bepalen hoe lang deze duur is. Dit is afhankelijk van hoe lang je  getrouwd/GP bent geweest, leeftijd en of er kinderen onder de 12 jr zijn. In elk geval is de duur sowieso ingekort sinds 1-1-2020. De stelregel is qua duur de helft van de duur van het huwelijk/GP met een max van 5 jr maar hierop zijn een aantal uitzonderingen.

De kinderalimentatie gaat altijd voor en mocht er dan nog voldoende inkomen over zijn bij de partij met het meeste inkomen dan maak ik altijd een berekening van de hoogte van de partneralimentatie. Partner alimentatie is een recht maar regelmatig wordt er in begin van de mediation al tegen mij gezegd dat hier van af wordt gezien. En dat is uiteraard prima maar dan maak ik toch een berekening omdat ik het belangrijk vind dat de partij die hier van af wil zien ook weet  waarvan daadwerkelijk van af wordt gezien. Het is belangrijk om alle informatie te hebben en dan pas een beslissing te nemen zodat partijen achteraf niet denken had ik maar…

Als Register financieel echtscheidingsadviseur maak ik alle alimentatie berekeningen zelf en eventueel ook voor andere mediators die minder feeling heb met het financiële onderdeel deel van een scheiding.

Voor meer informatie na het lezen van deze blog kan je mij altijd bellen.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.