Erkenning en gezag

Gepubliceerd op 14 december 2020 om 10:13

Goed en hoopvol nieuws : een wetsvoorstel dat jaren geleden werd ingediend door D66 en VVD is recentelijk goedgekeurd door de Tweede kamer. Als de wet door de Eerste kamer wordt goedgekeurd, treedt deze wet op zijn vroegst in op 1 juli 2021. Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat (bij ongetrouwde stellen), degene die het kind heeft erkend ook het gezamenlijke gezag uitoefent met de andere ouder.

Het aanvragen van gezag wordt namelijk vaak vergeten.

Momenteel is het zo dat de moeder die het kind heeft gebaard automatisch de juridisch ouder is. Als vader en moeder niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, moet de vader het kind erkennen om juridisch ouder te worden. Maar de vader moet ook het gezag aanvragen (na de geboorte), en dat wordt vaak vergeten. 

De wetswijziging die er nu waarschijnlijk aan zit te komen zou hier verandering in brengen. Na erkenning zal dan automatisch ook het gezamenlijke gezag een feit zijn samen met de andere ouder. Dus het gezag hoeft dan niet meer apart te worden aangevraagd.

Wat is nu precies het verschil tussen erkennen en gezag? Als de vader het kind erkent, betekent dit dat de vader de juridisch ouder is geworden. Het kind mag dan zijn naam dragen en wordt erfgenaam. Gezag is nodig om belangrijke beslissingen over het kind te nemen. Zoals de schoolkeuze, vakanties en medische beslissingen. En nu is de beslissing het al dan niet  nemen van  het coronavaccin natuurlijk heel actueel. Als een vader geen gezag heeft dan beslist de moeder dit.

Op het moment dat ouders uit elkaar gaan dan is het natuurlijk vreselijk als er misbruik gemaakt wordt van de situatie dat ze het gezag nooit hebben aangevraagd. Dit kan dan nog weleens voor een conflict  zorgen. Hopelijk is dat in de toekomst dus opgelost.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.